Andi Language Online

ЕТО КАК С ТЕХНИКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА СНЯГ СЕ ЗАТЛАЧВАТ ДЕРЕТА


С техниката за чистене на сняг не само е възможно да се затлачват дерета, но това дори се прави. Представител на дружество, ангажирано от Община Габрово даде отличен пример в това отношение.
 
В следобедните часове на 18 декември през габровското село Свинарски дол мина машина, която да направи пътя проходим от падналия сняг. Подбраните в греблото сняг, пръст, камъни и стари листа са изсипани върху скат на дере, което преминава през селото.
 
Става въпрос за място, през което тече вода през пролетта, когато се топи снега или при по-обилен валеж от дъжд. Едва ли е необходимо да се влиза в подробни обяснения какво се случва когато натрупаната пръст, листа и камъни се свлекат.
 

С действията си служителят на фирмата, ангажирана от Община Габрово да чисти снега по селата в този район, е направил и един насип, който става сериозна пречка за водата да следва естествения наклон на терена. При валеж от дъжд например, стичащото се по пътя количество не успява да отиде към дерето, а влиза в градината на една от къщите.
 
Това не се случва за първи път. Понякога с техниката се събарят камъни от дуварите. Конкретно при последното почистване на снега камъни, пръст и листа са натрупани и пред селската чешма. Вероятно водачът не е искал специално да затрудни хората да я ползват, но определено не е вложил особена мисъл в действията си и е приел задачата много конкретно – все пак от него се иска да няма сняг по пътната настилка. За чешми и дерета отговарят други.
 

Сред тях е и кмета на Габрово Таня Христова, която с ентусиазъм участва в различни екологични кампинии и провокира администрацията си да се включва в акции по пролетно почистване. Дали възхитен от тази нагласа на кмета въпросният водач на автомобил за чистене на сняг не е решил да създаде добри условия за изява на Таня Христова през пролетта на 2019-та?
 
Това разбира се е ирония към водача. Ясно е, че кметът няма как да е навсякъде, за да направлява действията на всеки, който работи без да вложи елементарна мисъл в действията си. Но точно Таня Христова би могла да обърне внимание на дружеството да инструктира екипа си, който опитвайки се да реши един проблем – създава друг.
 
Картината в селото се допълва и от факта, че машината влиза, когато преминалите преди това автомобили са направили пътя добре проходим. Фирмената машина просто трамбова с греблото си настилката, която благодарение на това при падането на температурите се превръща в ледена пързалка.
 
Тези хора не знаят какво искат – би махнал с ръка някой. Отговорът е прост – тези хора искат да се работи с мисъл, а не просто да се отхвърли една дейност, а след това те да бъдат изправени пред много и сериозни проблеми от битово естество.  

Прочети още