Andi Language Online

„Събрали сме се да творим добро”

Изказване на г-жа Шиварова при откриването на на тържеството, посветено на 150 години Женско благотворително дружество Майчина грижа. 

Интервю с г-жа Шиварова по радио Култура ON AIR
 

Поздравителен адрес

Жена, майка, благотворителност – три думи, които във всеки език имат своята естествена свързаност. В природата на жената е да дава. Грижата за света Бог поверява на нея.

Където мъжката ръка нанася рана, женската я лекува.
Където мъж оставя обида, жената я отстранява с нежност.
Когато на мъж не му достига сила, жената е тази, която дава от своята – колкото е необходимо и без да се щади.

Тихи и дискретни, шумни и уверени – за жените калъпи няма. Едно е сигурно – ако жена си е наумила нещо, прави го. Преди 150 години с мисията да творят добро, да лекуват чуждите рани – душевни и телесни, се заемат няколко габровки. Начинанието им се оказва по-силно от обществените промени през този дълъг период от време. Тази устойчивост е следствие от естествената основа, на която здраво стъпват създателките. Защото във всички епохи живеят достатъчно много хора, които имат необходимост някой да им протегне ръка.

„Събрали сме се да творим добро”, казват и днес – 150 години след създаването си, в Женско благотворително дружество „Майчина грижа”. Благодарим, че ви има, че сте се събрали в творенето на добро. Благодарим, че ни събирате заедно да творим добро. Благодарим ви, жени и майки. Благодарим ви, благотворителки.

Проф. д-р Светла Димитрова,
Директор на Регионален етнографски музей на открито „Етър”

Гледайте още