Andi Language Online

23.04.2019г. | 13:08ч.Девет милиарда евро годишно бяха външните инвестиции при управлението на БСП, НДСВ и ДПС, сега са под милиард

Девет милиарда евро годишно бяха външните инвестиции при управлението на Тройната коалиция–БСП, НДСВ, ДПС. Сега са под един милиард. Тези данни на Българска народна банка припомни в Габрово проф. Румен Гечев. В настоящата ситуация два милиарда влизат от европейските фондове. Страната ни разчита особено много на тях. Сриването на външните инвестиции е трагедията на България.

Разликата между България и Румъния расте по няколко показатели. Деветте милиарда външни инвестиции при управлението на кабинета на Сергей Станишев, съставен от една социалистическа партия – БСП и две либерални – НДСВ и ДПС, са идвали от Европа, а не от САЩ или Китай. Това припомни още проф. Гечев.
 
Депутатът от социалистическата партия коментира и ситуацията в Европейския съюз. Според него е важно каква е тежестта на българските евродепутати в комисиите на Европейския парламент (ЕП). България ще изпрати в ЕП 17 души, което означава, че като брой няма как да се влияе, затова страната ни може да защити интересите си през общите европейски политики.
 
Европа не се развива добре през последните десет години. Растежът е средно 1,5%. САЩ качва около и над 3%, а Китай успява да поддържа растеж над 7-8% през последните две-три години. Политиките, които се предлагат в ЕС не са достатъчни да се динамизира растежът.

Слушай още