Andi Language Online

26.05.2019г. | 10:56ч.ВЪПРЕКИ ПРОБЛЕМИТЕ, ВЕЧЕ ИМА УБЕДЕНИ ИЗБИРАТЕЛИ, ЧЕ БЪДЕЩЕТО Е В МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Слаба избирателна активност в първите часове от деня в област Габрово. По-рано днес от РИК – Габрово съобщиха, че изборния ден е започнал безпроблемно. Проверки на място показаха, че все пак картината изглежда малко по-различно. В секция №30, която се намира в Техническия университет в Габрово, машината за гласуване не работи още от самото начало. Светла Цвяткова – председател на СИК №30 потвърди това.
 
Първоначално членовете на СИК я включили в контакт за електрическо захранване, който се оказало, че не работи, след това самата машина отказала. След 09:30 часа техник все още се опитваше да я пусне в действие.
 
Според Светла Цвяткова неработещата машина не е създала проблем, тъй като хората и без това не проявявали интерес към този начин да дадат вота си.

СЕКРЕТАРЯТ НА РИК-ГАБРОВО ИВАНКА БАЕВА ЗА ПЪРВИТЕ ЧАСОВЕ НА ВОТА 
 
Ценка Бойчева е зам.-председател на СИК №33, разположена в Национална априловска гимназия, където проблеми да се гласува с машината няма – нито за комисията, нито за избирателите. Малко преди 10:00 часа от гласувалите 50 човека, 17 бяха предпочели да го направят машинно.
 
Първан Димитров е гласувал машинно и смята, че това е бъдещето. Неговата секция също е разположена в сградата на първото новобългарско училище. От комисията обаче му обяснили, че машината прави проблем и му пожелали да има успех. Първан Димитров успешно е дал своя глас чрез машинно гласуване, видял е колко по-бързо и лесно е така и пожелава на следващите избори всеки да има достъп до машина за гласуване. 

Слушай още