Andi Language Online

12.03.2019г. | 09:20ч.ХЛЯБ, НАПОЕН С АНТИФРИЗ ЛИ Е НАЧИН ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМ МЕЖДУ ЧОВЕКА И НАЙ-ДОБРИЯ МУ ПРИЯТЕЛ?

След пост във Фейсбук за агресивна глутница, бездомни кучета на ул. „Морава” в Габрово са отровени. Не се знае колко са жертвите, но благодарение на взетите мерки от активисти на сдружение Грийнуей пострадало женско куче оцелява и вече е осиновено.
 
Хляб, напоен с антифриз – този начин за справяне с проблема с бездомните кучета от ул. „Морава” е предпочел да използва някой. Засега неизвестно кой. Но известните резултати от тези действия, които трудно бихме могли да наречем човечни, са – няколко убити котки и спасеното от активисти на сдружението куче.
 

„В социалните мрежи имаше доста подробности относно начина за справяне с животните”, разказва Грета Желева, която е доброволец на Грийнуей.
 
Изявяващи се във Фейсбук съветвали да се ползва хляб с антифриз, като най-удачен вариант. Посочвало се колко са опасни кучетата, както и констатацията, че ще се разсъждава различно, ако бъде нападнато нечие дете.
 
„Имаше и адекватни коментари със съвети да се хранят животните, да се кастрират. Те всъщност са гладни и имат нужда от социализация”, разказва Грета Желева. Тя не отрича наличието на проблем. Дори кучета, които са кастрирани, попадайки в глутница приемат определено поведение. Но то зависи до голяма степен от същите тези хора. С тровене, с убийство на бездомните животни, проблемите не се решават. Ако тази глутница изчезне, аз максимум давам две седмици да се засели друга – много по-опасна, тъй като тепърва ще опознава и завладява територия.”
 
Грета Желева споделя, че във Фейсбук има информация за жена, пострадала от кучетата на тази улица, но според нея няма реално ухапване, а по-скоро агресивно поведение.
 

В събота, 2 март, активисти на Грийнуей получават сигнал за разхвърлян по улицата хляб, напоен с антифриз. Жена, която живее там и има собствено куче, събира цяла найлонова торба. Доброволците намират едно куче – Ари, която за щастие е погълната малко от отровата и с лекарска намеса е спасена. Ари вече е осиновена. Намира се в габровско село, където е живяла преди време. Там за нея се грижи сегашния й осиновител, който по това време няма възможност да я прибере, но й прави къщичка. Ари не се заселва в нея, а е заловена от служителите на Община Габрово и отведена в тъй наречения Приют за кучета. Тя не е агресивна, затова я пускат, но неясно защо не в селото, откъдето е взета, а в квартала, където се намира проблемната глутница.
 
Нека се замислим дали хляб, напоен с антифриз е начинът да се реши проблем между човек и най-добрия му приятел! Забравихме ли, че така наричаме кучето?

Слушай още