Andi Language Online

13.02.2019г. | 09:46ч.УСЕТЕТЕ ЕМОЦИОНАЛНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ШИПКА В РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Когато от Регионален исторически музей – Габрово се обръщат към д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, с предложение за съвместна инициатива, която да бъде посветена на 3 март, той не се колебае. Предложението му е пред широката общественост в Габрово да бъде представена изложбата от Националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“.
 
На 12 февруари тя бе открита в изложбената зала на РИМ – Габрово, в присъствието на много ценители на фотографското изкуство и на историята, между които многобройна група деца.

„Нямаше специален повод да се направи този конкурс”, разказва д-р Чавдар Ангелов и допълва, че целта е чрез съвременните визуални изскуства да се представи природата в националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и историята, свързана с епопеята на историческия връх. Възрастови ограничения няма, като идеята е да се поощри детското участие. Изискване за професионално направена фотография също не е поставяно.


Конкурсът е под патронажа на министъра на културата, а съорганизатор е Националната фотографска академия. В рамките на два месеца са получени повече от 150 фотографии, които през юли 2016 година са селектирани от жури. Най-добрите – 44 на брой, са включени в изложбата, а габровци могат да видят 42 от тях.
 
„Повечето участници се концентрират върху паметника на свободата, но има и такива, които показват природата през различните сезони. Добрият резултат ни дава увереност да организираме втори такъв конкурс. Шипка, епопеята, паметникът са важни за българите. От друга страна съвременната техника позволява да се правят добри фотографии. Ние имаме ангажимент да представяме българското културно-историческото наследство и от тази гледна точка насърчаваме творческите заложби на нашите сънародници”, казва още д-р Чавдар Ангелов.

Най-младият участник в конкурса е на 14 години, най-възрастният – вече покойник, на 81. От 2016 година досега изложбата е представяна в Казанлък, Карлово и сега – в Габрово.  
 
„Плюс е, че може да бъде показана практически навсякъде – в изложбени зали, училища, читалища, в държавни и общински администрации. Където и да бъде представена, ще стои изключително добре”, смята д-р Ангелов, който споделя, че реакциите на хората са изключително положителни.
 
Той е забелязал, че за българите – особено за тези, които не виждат всеки ден паметника на Шипка, въздействието му е изключително силно. През последните години все по-мащабно се отбелязва Националния празник на България, а това място е естествен център, където можеш да изразиш националното си чувство.
 
Паметникът на свободата е един от обектите, към който фотографите проявяват особен интерес. Снимат го през различни часове от денонощието, съобразявайки моментната естествена светлина.
 
Габровци могат да разгледат изложбата от Националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“ в залата на ул. „Николаевска” №10, на първия етаж от Регионален исторически музей – Габрово.

Фотографиите остават тук до 29 март. 

ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ ОТКРИВАНЕТО


Слушай още