Andi Language Online

20.07.2019г. | 13:30ч.ПРОТЕСТ ПРОТИВ НАМЕСАТА НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕЙСТВА

Мирен граждански протест се проведе в Габрово. Той е част от кампанията „Национален протест за децата и семействата в Република България“.
 
Две законодателни промени провокират недоволството, заяви Мария Митева, една от организаторките.
 

„Протестираме срещу законодателните разпоредби, които са в няколко закона. На първо място Закона за закрилана детето, приет на 7 март 2019 година и обнародван на 22 март. Промените влизат в сила на 1 януари 2020-та. Този закон е приет само от няколко народни представители от ГЕРБ и ДПС. Внесен е от г-жа Дариткова и е изчетен от г-н Хасан Адемов. Половината народни представители не знаят, че този закон е бил включен в дневния ред на Народното събрание за конкретния ден.
 
Първата промяна е, че се дава право на чуждестранни неправителствени организации да осъществяват дейност на териториита на нашите общини. Втората промяна е, че се дава възможност и власт на конкретната дирекция „Социално подпомагане” да определи кое дете е в риск. Това става по критерии, спуснати от същите тези неправителствени организации.”
 
Мария Митева определи критериите като абсурдни. Между тях е и социалния статус, който в България за повечето семейства е нисък. Деца в риск са тези, чиито родители са болни.
 
„Това е непредвидимо. Дори да си много богат, може да се разболееш. Не стига, че трябва да мислиш за проблема си, но и да се страхуваш да не изгубиш детето си, тъй като то вече е в риск, според тези промени”, коментира още Мария Митева.
 
Росица Гатева не приема джендър идеологията. Тя не иска някой да й диктува правила как да възпитава децата си.
 
„Не приемам джендър идеологията. Някой да възпитава децата ми, че днес може да са момичета, а утре момчета, а на една определена възраст държавата да ги финансира да си сменят пола, евентуално.”
 
Ралица Петрова заяви, че е против финансирането на НПО-та, които да се занимават с децата и настоя държавата да поеме своята отговорност.
 
„Не желаем ранно сексуално образование на децата. Не желаем някой да ни налага кога детето ни сексуално ще бъде образовано. Кога ще се учи да мастурбира – това си е негово решение. Да спрем тези безумия, които от март месец се приемат в Народното събрание. Г-н Бойко Борисов каза, че Стратегия няма. Не знам кой лъже и как лъже, но факт е, че Държавен вестник не лъже.”

КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ ПРАВЯТ ОПИТ ДА ВНЕСАТ ОРЪЖИЕ НА ПРОТЕСТА


АРЕСТИ НА ЛИЦА С БОКСОВЕ И МЕТАЛНИ ПАЛКИ, ОПИТАЛИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ПРОТЕСТА

Слушай още