Andi Language Online

18.02.2019г. | 17:47ч.ПО-МАЛКО БЪЛГАРИ ИСКАТ ДА УЧАТ В ЧУЖБИНА

Тенденцията българи да кандидатстват в чуждестранно висше учебно заведение бележи спад. Това стана ясно от думите на министър Красимир Вълчев, казани в Габрово. Малко над 6000 са желаещите да учат извън страната през 2018 година. През 2017-та този брой е бил 8000. Красимир Вълчев поясни, че данните са на базата на издадените от просветното министерство необходими за кандидатстване документи.
 
Името на Македония ще бъде променено на Северна Македония в българските учебници след като изтече тригодишния цикъл за учене от сегашните. Според министъра така се спестяват милиони, а преподавателите могат да уточнят името на западната ни съседка по време на урок.
 
Министър Красимир Вълчев каза, че специалисти с подходящо образование ще могат да станат учители без да се налага да получат нова дипмона за висше образование. Те само ще трябва да придобият педагогическа квалификация, преди да влязат в класните стаи. Най-голям дефицит на учители има по математика и физика. Учители с една специалност ще могат да преподават и друга. Например – учител по история ще може да взема часове по философия или религия, като по този начин на места ще бъдат запълнени нормативите.
 
Министерство на образзованието подкрепя политиката за иновациите. Става въпрос за политика от рода на позната ни като „Еразъм”, но реализирана с българско финансиране. Обменът между училищата е част от този подход.
 
Очертава се дефицит на специалисти по енергетика и водно строителство. Образователното министерство насърчава децата да се ориентират към математически специалности. Важна част от политиката на ведомството е да се създаде система за ежедневно приобщаване на децата към училището.

Слушай още