Andi Language Online

14.04.2019г. | 07:57ч.КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ ПРАВЯТ ОПИТ ДА ВНЕСАТ ОРЪЖИЕ НА ПРОТЕСТА

  АРЕСТУВАНИТЕ СА БИЛИ С ПАЛКИ, НОЖОВЕ И БОКСОВЕ  

10 са задържаните от органите на реда лица, които преди началото на снощния протест в Габрово са направили опит да внесат метални боксове, палки и хладно оръжие.Това обяви тази сутрин старши комисар Добрев, директор на дирекция „Жандармерия”.
 
Лицата са отведени в полицията, съставени са им актове и са освободени. Става въпрос за криминално проявени габровци, стана ясно от думите на старши комисар Добрев. Обяснението им не се различава особено от това на арестуваните на 12 април. Те твърдели, че носят палките, боксовете и ножовете за самозащита.
 
По време на шествието, в което се включват част от протестиращите, са иззети 120 пиротехнически изделия – повечето от които пиратки, продавани масово в търговската мрежа.
 
Жандармерията остава в Габрово до нормализация на обстановката, поясни старши комисар Добрев. Ще се направи допълнителен анализ на необходимите сили, които да гарантират реда в града.
 
Граждани не са спирани и ограничавани от участие в протеста, който бе оценен като мирен, както и проведеното след това шествие, което е нерегламентирано.
 
Опит за провокация е направен при спирането на участниците в шествието от силите на реда. Това е направено, както и предходната вечер, при опит да се достигне до къща, в която се знае, че живеят роми. Старши комисар Добрев благодари на мнозинството от протестиращите, които не са се поддали на провокацията. Момиче дори подарило цвете на униформен.
 
По данни на шефът на жандармерията участниците в протеста от 13 апри са били 2000 души.
 
Много роми са напуснали габрово, но към момента няма официални данни какъв е броят им. Това създава затруднения в работата единствено на общинското предпирятие благоустрояване, стана ясно от думите на кмета на Габрово Таня Христова. 

Обобщение на последното денонощие:
 

Появата на Венцислав Иванов бе кулминацията на протеста на площад ВъзражданеПротестът на площад Възраждане в Габрово започна малко след 18:00 часа. Над 1000 души се присъединиха още в началото. Пусната бе подписка за законодателни промени, които да доведат до възможност за ефективно наказание на лицата, умишлено или не неплащащи наложени им глоби. Тя е изработена от група протестиращи, съвместно с Община Габрово. 

Протестът на площада протече мирно, а кулминацията бе появата на Венцислав Иванов, служителят пострадал при побоя в магазин 2+2, заради който започна протестът.

Млад мъж, баща на малко дете, чието семейство живее в района на Шесто основно училище "Иван Вазов" припомни пред протестиращите какво се случва в квартала му. Неведнъж при срещи с местната власт и пред медии той е разказвал за създаваните от ромите проблеми. 

Той заяви, че допреди пет години в района е имало около 10 ромски семейства, които са работели. След това – по думите му, започва заселване от други населени места. При констатирана от него незаконна сеч, той извикал полиция, но дошлите на място служители не успели да ги спрат. При следващ сигнал му обяснили, че трябва да се сезира Община Габрово, а от там и горската стража.


„Продължиха да секат, а аз се чувствах безсилен.”
 
Негов съсед си купил басейн, три на три метра. Една нощ бил източен и откраднат. Сутринта собственикът излязъл по халат да се къпе, а басейнът липсвал.

Слушай още