Andi Language Online

21.02.2019г. | 10:05ч.КМЕТЪТ ТАНЯ ХРИСТОВА: „НЕ ОЧАКВАЙТЕ ОТ МЕН ДА РЕЖА ГЛАВИ"


ГАБРОВО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГРАД, ИЗПЪЛНЕН СЪС СВЕТЛИНА, ОБЕЩАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ 

В сравнение много от другите населени места в България, проблемът с ромите в Габрово не е голям. За да няма разрастване обаче, са необходими мерки, подкрепяни от националната и местна власт и от самото общество.
 
На срещата, която снощи кметът на Габрово Таня Христова и екипът й проведоха с габровци, темата с ромите не бе подмината. Повдигнаха я граждани, които акцентираха върху ситуацията на улиците „Екзарх Йосиф” и „Николаевска”. В сгради, разположени край училище „Неофит Рилски” са настанени ромски семейства, които с начина си на живот променят атмосферата. Даден бе пример как на националния празник на България улиците са огласяни от кючеци, а местната общност не знае плащат ли се наеми или не. Сградите не са общинска собственост. Оказва се, че има случаи собственици да правят регистрация на ромски семейства, което не позволява да им бъде даден отказ.

Думата „роми” често бе заменяна от популярната „цигани” по време на разговора в Ритуалната зала на Община Габрово, а употребата й беше както от страна на присъстващите граждани, така и на самата администрация.
 
Особено емоционални бяха реакциите на зам.-кмета Климент Кунев, който обяви, че на ул. „Ген. Николов”, където преди време бяха съборени къщи, семействата не са се преместили.

23-годишна жена от малцинството с 9 деца е кандидатствала за жилище, оповести Кунев. Той не можа да сдържи недоумението си кога е успяла да ги роди и каза, че е на 40 години и сега очаква първото си дете.
 
Обяснение за видимо повишения брой роми в Габрово се търси в раждането на много деца от настанените още от времето на социализма семейства.
 
Кметът Таня Христова, която преди около година имаше проблемна среща с габровци по повод ромите, поиска съдействие от цялата общност. Тя призова „когато има проблем, да се хванем за ръце”, за да го решим. Кметът е убедена, че само с открити разговори могат да се вземат верните решения.
 
„Не очаквайте от мен да режа глави”, образно се изрази Таня Христова като отговор на искане за драстични действия, свързани с роми от Габрово.
 
Насилствените изселвания са нещо, което по законов път няма как да бъде направено. Няма представители на малцинствени групи, настанени в общински жилища.
 
Общината може да санкционира собственици, които не се грижат за имота си и това е един от начините да се започне решаването на проблемите, свързани с начин на живот на представители на малцинства. Според Таня Христова трябва да се въведе изискване за обществено полезен труд. Кметът на Габрово припомни, че администрацията й е успяла да предотврати сегрегацията на едно училище – „Цанко Дюстабанов”, което бе закрито, а учениците преместени в други учебни заведения. Така те получават шанс, поставени в различна среда, за която образованието е ценност, да променят начина си на живот.  

Слушай още